keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Nyt soi: Jyrise - Matkamuisto


Tällä hetkellä Jyriseen (taivutetaanko tuolleen?) tuorein biisi Matkamuisto on ollut kovassa kuuntelussa.

Jyrise on siis vielä tällä hetkellä melko tuntematon suomalaisräppäri/hip-hop-artisti. Jyrise on julkaissut jo yhden albumin ja Matkamuisto on tulevan toisen levyn toinen sinkku. 

Jyriseen tyyli muistuttaa ainakin minua hieman esimerkiksi Mikael Gabrielin tai Roope Salmisen & koirien tuotannosta. Hyväntuulista musaa, räppiä, hyvät ja tarpeeksi mielenkiintoiset kertsit.


Toimiiko kellekään muulle?

torstai 21. huhtikuuta 2016

Protipsit lukioon


Kohta, kun kesäkuun alussa kesäloma vihdoin saapuu, olen käynyt kaksi vuotta eli 10 jaksoa lukiota ja syksyllä ja talvella on vielä kolme jaksoa jäljellä ja sitten lukio pitäisi olla taputeltu. Ihan hullua! Ihanaa, että tää on viimein kohta (kohta ja kohta vajaan vuoden päästä) ohi. Samaan aikaan kuitenkin voin vaan kuvitella sitä haikeuden määrää, kun koulu loppuu. Tai ei se itse koulu varmaankaan haikeuta vaan se tieto, että elämä pitää koota täysin uudestaan uudella paikkakunnalla. Kaikki tuttu ja turvallinen vaan katoaa. Toisaalta siinä on tietysti se hirveä into päästä uuteen paikkaan ja aloittaa täysin oma elämä. Ja myös tietty se, että kaikki kamut katoaa ympäri Suomen :(

Mutta joo ei tästä nyt mitään hirveää avautumista elämästä pitänyt tulla vaan aattelin laittaa tällä kahden vuoden kokemuksella protipsit jakoon lukion suhteen.

  1. Älä stressaa liikaa. Jos jotain olen huomannut niin sen, että ei kannata stressata lukiota liikaa. Tietysti, jos sillon pitääkin stressata, jos deadlinet alkaa painaa päälle ja paukkua, mutta senkin stressin voi poistaa itse (katso kohta 2). Nyt tarkotan siis sellasta yleistä asioista murehtimista ja voivottelua. Olen huomannut, ei kannata. Kun oppii tuon voi lukioajasta nauttia huomattavasti enemmän ilman kamalaa stressiä. Kyllä ainakin minulle lukioaika on ollut tähän mennessä elämän parasta aikaa niin monelta osalta. 
  2. Hoida asiasi ajoissa. Tämä ohjehan nyt pätee ihan kaikkeen mahdolliseen elämässä, mutta myös erittäin hyvin lukioon. Tehtävien teko, kirjan lukeminen tai kokeeseen valmistautuminen kannattaa aloittaa ajoissa. Näin välttyy myös tuolta ylimääräiseltä stressiltä. Tee tehtäväsi ajallaan ja palauta ne myös ajallaan. Sama pätee myös kaikkiin muihin mahdollisiin lappuihin ja lomakkeisiin mitä pitää palauttaa. Eli: mielummin päivä liian aikaisin kuin myöhään!
  3. Ota itsenäisiä kursseja. Itsenäiset kurssit. Erittäin kätevä keksintö. Jokaisen kannattaisikin kokeilla suorittaa edes yksi kurssi itsenäisesti, sillä se paitsi auttaa sitten jatko-opiskeluissa, kun pitää tehdä paljon itsenäisiä tehtäviä, mutta sillä voi myös helpottaa omaa opiskeluaan ja parantaa jaksamistaan. Lukiossa kaikki jaksot ovat hyvin harvoin yhtä helppoja tai rankkoja. Joissain jaksoissa voi olla viikossa 25 tuntia, toisessa taas 40. Omaa jaksamista voi kurssin itsenäisellä suorittamisella parantaa huomattavasti. Jos 40 tunnin viikkoon saa siirtämällä yhden kurssin itsenäiseksi toiseen jaksoon muutaman kympin aamun niin miksei tekisi sitten niin?
  4. Käytä aikaa tehokkaasti. Aikaa on rajallisesti ja sen kyllä huomaa jo lukiossakin. Aina kiireisimmissä jaksoissa koeviikon lähestyessä ei vain ole aikaa tehdä kaikkea. Täytyykin osata priorisoida ja tehdä tärkeimmät jutut ensin. 
  5. Projektit. Kannattaa lähteä mukaan kaikkiin mahdollisiin juttuihin ja projekteihin, mitä lukiosta vaan löytyy. Näin ainakin itse olen saanut lukiosta paljon enemmän irti ja kaikki ei ole vain sitä tylsää opiskelua. Itse olen ollut mukana kahdella Saksan matkalla; toinen oli saksan ryhmän kanssa ja toinen musiikin ryhmän, johon liittyi myös konsertti niin Suomessa kuin Saksassa. Sitten olen mukana Toki-projektissa, jonka tarkoitus on tehostaa toisen kotimaisen kielen opiskelua yhdessä ruotsin kielisen lukion kanssa. Meidän ryhmämme vieraili Maalahdessa syksyllä ja sieltä ryhmä vieraili täällä talvella ja nyt toukokuussa suuntaamme Tukholmaan opintomatkalle yhdessä. Ja näiden projektien kautta voi myös löytää uusia ystäviä, jotka pysyvät myös projektin jälkeen.

Kertokaa ihmeessä omia protipsejänne lukioon ja oletteko edes ylipäätään samaa mieltä näistä.

tiistai 19. huhtikuuta 2016

Raakasuklaa


Ruokamaailmassa on menossa aina kaikenlaisia trendejä ja villityksiä. Viime aikoina yksi tällainen on ollut raakasuklaa. Se on siis kylmäprosessoimalla tuotettua suklaata, jolloin normaaliin suklaan valmistukseen käytetyt korkeat lämpötilat eivät pääse vaikuttamaan kaakaon luonnolliseen ravintosisältöön. Raakasuklaa ei sisällä myöskään maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, kemikaaleja tai valkoista sokeria.

Raakasuklaata voi valmistaa itse vaikkapa netistä löytyvillä ohjeilla tai sitten voi tehdä sitä valmiista raaka suklaa pakkauksesta niin kuin minä tein. Ainakin ensimmäiselle kerralle valmis pakkaus on ihan oivallinen vaihtoehto, sillä eri ainesosat tarvitsee vain yhdistellä.


Minun raakasuklaapakkauksessani ensimmäisenä sulatettiin neitsytkookosöljy lämpimässä veishauteessa (Huom. ei kuumassa!)

Tämän jälkeen loput aineet (jauheseos (sis. mm. lucuma, kaakaojauhe ja raakakaakaovoi), agavenektari, gojimarjat ja mantelirouhe) vain sekoitettiin mukaan ja hämmennettiin tasalaatuiseksi ja juoksevaksi seokseksi.


Tämän jälkeen seos lusikoitiin muotteihin ja laitettiin jääkaappiin jäähtymään kiinteiksi. Niin helppoa! Kaiken lisäksi raakasuklaa on maidoton, gluteeniton, soijaton, munaton, sokeriton ja lisäaineeton.


Normaalin suklaan jälkeen raakasuklaan maku voi olla hieman kitkerä, mutta ei ollenkaan huono, ainakaan minun mielestäni.


 Kertokaa ihmeessä, jos olette kokeilleet raakasuklaata ja jos teillä on jotain vinkkejä sen käyttöön.

maanantai 18. huhtikuuta 2016

Glasperlenspiel - Geiles Leben


Nyt vähän sitten erilaista musiikkia. Tai no, ei nyt niin erilaista, mutta ainakin eri kielellä eli saksaksi. (<3) Viime aikoina olen kuunnellut jotenkin erityisen paljon saksan kielistä musiikkia ja ajattelin, että pakko jakaa tämä biisi täällä teidän kanssanne. Saksan kielisissä maissahan tämä biisi on ollut oikein megahitti, josta kertoo vaatimattomat 52,5 miljoonaa katselukertaa.

Glasperlenspiel on siis saksalainen elektronista poppia tekevä duo Stockachista Etelä-Saksasta. Duon muodostavat Carolin Niemczyk ja Daniel Grunenberg.

Heidän tuorein sinkkunsa Geiles Leben on hyvin freesin kuuloista, hyvän tuulista ja elektroonista synapoppia. Suomennettuna biisin nimi Geiles Leben tarkoittaa upeaa tai loistavaa elämää. Biisin sanoma on siis ihanan positiivinen.


Jos tämä biisi kolahti niin kannattaa tutustua duon muuhunkin tuotantoon. Aloittaa voi esimerkiksi kappaleista kuten Paris ja Grenzenlos, jotka ovat olleet myös kovassa soitossa. 

Ja koittakaapa sanoa nopealla vilkaisulla tuo duon nimi Glasperlerspiel, tai saati kirjoittaa. En tiedä teistä, mutta minulle tuotti aluksi vaikeuksia lukea, sanoa tai saati kirjoittaa duon nimi oikein.

Kertokaa mitä pidätte biisistä!

maanantai 11. huhtikuuta 2016

Nyt soi: Eric Saade - Colors


Pitkästä aikaa taas yks muhun kolahtanu biisi vähän tarkempaan syyniin. Tällä kertaa suunnataan jälleen kerran rakkaaseen länsinaapuriimme Ruotsiin.

Eric Saade on ruotsalainen pop-artisti, joka on tunnettu mm. kappaleistaan Hotter than Fire, Sting sekä Popular, jolla hän kilpaili Euroviisuissa vuonna 2011 sijoittuen kolmanneksi.


Nyt Eric on laittanut ulos hieman rauhallisempaa materiaali verrattuna esimerkiksi Stingiin tai Populariin. Biisin tunnelma on niin cool kaikkine syntikkasoundeineen ja -pimputuksineen. Biisi vaan soljuu miellyttävästi eteenpäin. Ja onhan tää melko hyvä biisi hoilattavaksi yksin autossa. Ei sillä, että itse olisin koskaan tätä tehnyt.

Vad gillar ni den låt?

lauantai 9. huhtikuuta 2016

Ruka kuvina


Eli hiihtoloma tuli ja meni Rukalla lasketetellessa. Nyt vähä kuvamatskua tolta viikolta.

Perille on pitkä matka



Näkyvyys oli... no... se nyt oli hieman vaihteleva. Välillä näki eteensä, välillä ei.


Rukan kylä yövalaistuksessa





Hissistä saa melko artsyja kuvia kunhan ei vaan pudota puhelinta.



JVG @Ruka




Loma meni kyllä taas kerran tosi nopeesti. Seuraavaa odotellessa.


perjantai 8. huhtikuuta 2016

Elastinen @Ruka


Hiihtolomalla tuli käytyä JVG:n keikan lisäksi sitten myös katsastamassa Elastisen live meininki Rukan Pisteessä. Tämä postaus oli tarkoitus tehdä heti jo seuraavana päivänä, mutta en sitten tietenkään ehtinyt ja sittenhän tämä jäi vain jonnekin. Nyt kuitenkin tunnelmia keikalta.




Keikka oli siis K18, mikä oli ensimmäinen sitä laatua, missä olin. Olinhan viikkoa ennen keikkaa täyttänyt 18. Muutaman juoman join siinä odotellessa, mutta kovin moneen en kyennyt, sillä taisi olla hieman rinnelisää hinnoissa. xd Ajoissa kun menin niin sain sitten ihan hyvän paikan lavan toisesta reunasta aivan edestä. 


Pakko kyllä sanoaa, että meininki oli parempi kuin ikärajattomalla keikalla. Jengi lähti paljon paremmin mukaan. Ja kyllähän oman meininkinsä liveen toi oikea bändi höystettynä kolmella torvisoittimella. En lähde erittelemään, mitä torvia ne olivat. Torvi kuin torvi.



Keikalla kuultiin sekä uutta että vanhaa materiaalia aina Anna sen soidasta Loppuviikkoon. Kuultiinpa keikalla myöskin herkempää puolta, kun Elastinen esitti Vain elämää -tv-sarajasta hitiksi nousseen coverin PMMP:n kappaleesta Oo siellä jossain mun. 


Suosittelen kyllä menemään tsekkaamaan liven, jos tilaisuus avautuu. Ja ensi kesänä Blockfesteillä uudestaan! Ja Instagramista löytyy muutama video keikalta!

torstai 7. huhtikuuta 2016

Pitkästä aikaa!


No todellakin hyvin pitkästä aikaa! On ollut hieman hiljaista täällä, kun muut asiat ovat vieneet kaiken aikani. Suurimman syyn laitan historian kirjoitusten ja koeviikon niskaan. Tässä nyt kuitenkin vähän kuulumisia muutamalta viime viikoilta.

Eniten aikaanin on mennyt nyt kouluun, kouluun ja kouluun. Yritin tehdä alkujaksosta kaikki palautettavat tehtävät pois alta, että voin sitten rauhassa lukea historian kirjoituksiin, ja jopa onnistuin siinä. Enpä ole koskaan ennen palauttanut enkun ainetta kuukautta etukäteen. xd


Mutta kirjoitukset olivat nyt sitten viikko sitten ja alustavien tulosten mukaan todennäköisesti M tai E olisi tulossa. Lopullisia tuloksia pitää odotella sitten YTL:ltä vielä joku tovi. Olo oli kyllä kirjoitusten jälkeen mitä huojentunein, kun olin saanut (kai) ihan kelvolliset vastuakset kuuteen kysymykseen.

Ja eilen keskiviikkona olin sitten jälleen YTL:n eväsretkellä -tuo omat eväät, YTL tarjoaa aktiviteetit. Olin siis mukana kokeilemassa uutta sähköistä ylioppilaskoetta, jonka on määtä tulla käyttöön ensi syksynä maantieteen, filosofian ja lyhyen ja pitkän saksan osalta. Itse tein siis lyhyen saksan kokeen, vaikka pitkänä sen kirjoitankin, sillä vain lyhyttä saksaa oli mahdollisuus harjoitella. Koe itsessään oli pitkän saksan lukijalle melko helppo ja kaikki meni ilmeisesti tekniikankin puolesta ihan hyvin. Itse ainakin pidin tästä sähköisestä kokeesta.


Niin ja olihan tuossa pääsiäinenkin välissä. Se meni kovin nopeasti, kun saksalainen kaverini oli meillä käymässä. Olihan tuo ihan mielenkiintoista, kun laitettiin laskettelusukset jalkaan ja rinteeseen, kun ei ole ollut koskaan edes sukset jalassa. No, lopulta päästiin rinne alas jopa ilman kaatumisia. Edistys oli siis valtava alkuun verrattuna, jossa kaatuminen kohtasi aina kymmenen metrin jälkeen, kun piti hidastaa tai muuttaa suuntaa.

Nyt koe viikko alkaa olla kohta selätetty huomista äidinkielen koetta ja maanantaista matikan koetta lukuun ottamatta. Ensi viikolla alkaakin jo sitten viimeinen jakso. Todella nopeasti taas aika mennyt. Kuukauden päässä siintää jo Tukholman reissu ja kahden kuukauden päässä Saksa.


Ihanaa kevät tulee!

Tai no siitepölyn voisin jättää väliin kiitos!

Jajaja kerron tässä nyt vielä, että inssi meni läpi heti ensimmäisellä kerralla eli olen onnellinen ajokortin omistaja nykyisin :)